Informacje o miodzie i pyłku kwiatowym pszczelim

Naturalny miód notecki z własnej pasieki

COŚ O MIODZIE…

Miód pszczeli jest najstarszym produktem naturalnym  wykorzystywanym w leczeniu wielu chorób. Od zawsze ceniony był też przez nasze babcie, które słusznie wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych dolegliwości i schorzeń. Niejednokrotnie podawały nam napary z miodem pszczelim w trakcie przeziębienia. Miód wykorzystywany jest również w kosmetyce jako składnik maseczek do włosów i ciała, peelingów czy też kremów i balsamów.

Dobroczynne właściwości miodu odkryli także starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca. Hipokrates, ojciec medycyny, twierdził, że to właściwościom miodu zawdzięcza długowieczność i zdrowie.

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI MIODU PSZCZELEGO

Miód pszczeli jest naturalnym produktem o szczególnych właściwościach dietetycznych wytwarzanym przez pszczoły miodne  Apis mellifera z nektaru kwiatowego lub spadzi. Soki nektaru bądź spadzi są zbierane przez te owady, następnie zanoszone do ula i przerabiane w nim za pomocą substancji wytwarzanych przez pszczoły (m.in. enzymy). Dzięki pracy pszczół miód stopniowo dojrzewa, a  odparowany  zawierający mniej niż 20% wody zostaje  zasklepiony w  plastrach pszczelich.
Niepozorna łyżka miodu stanowi prawdziwą skarbnicę witamin, węglowodanów i biopierwiastków.

Miód pszczeli to bogactwo związków odżywczych. Zawiera łatwo przyswajalne cukry proste. W swoim składzie ma m.in. pierwiastki takie jak: potas, fosfor, magnez, mangan, wapń, sód, żelazo, miedź, krzem oraz wiele witamin: B1, B2, PP, B6, A, C, D, K.  Miód zawiera również inhibinę oraz lizozym, który jest substancją o działaniu przeciwbakteryjnym. Produkt ten jest stosowany w leczeniu wielu chorób i ma działanie wzmacniające na organizm człowieka. Dzięki właściwościom bakteriostatycznym powstrzymywany jest rozwój mikroorganizmów, które powodują choroby w organizmie człowieka.

Właściwości miodu:

  • Wzmacnia mięsień sercowy
  • Odtruwa nerki i wątrobę
  • Reguluje pracę układu pokarmowego
  • Wspomaga układ odpornościowy

Dobry i naturalny miód pszczeli po pewnym czasie się krystalizuje. Sama krystalizacja nie zmienia właściwości odżywczych miodu, a jedynie konsystencję i barwę – pod wpływem krystalizacji miód jaśnieje np. płynna, ciemna spadź robi się jasno-szaro-zielona. Krystalizacja przebiega w miodach wiosennych szybciej, już kilkanaście dni po miodobraniu. Przyczyną tego jest zwiększona zawartość glukozy. Dłużej nie krystalizują się miody z większą zawartością fruktozy, jak np. miód akacjowy.

Dziś wiemy już dokładnie jakie działanie na nasz organizm ma ten słodki nektar. W zależności od rodzaju miodu, możemy wskazać różne jego właściwości. Zobaczcie sami i przekonajcie się, jak wpływa na wasze zdrowie konkretny rodzaj miodu!

Poniżej charakterystyka wybranych rodzajów miodów:

MIÓD RZEPAKOWY

Miód rzepakowy początkowo, w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub ma lekko słomkową barwę. Delikatnie wyczuwa się słaby zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje, drobne kryształki mają smalcowatą konsystencję o białej lub kremowej barwie. Miód rzepakowy jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, składa się głównie z cukrów prostych, w większości z glukozy. Dzięki łatwej przyswajalności przez wątrobę, zwiększa jej właściwości detoksykacyjne. Pomaga w leczeniu:

  • Wątroby
  • Trzustki
  • Nerek
  • Układu pokarmowego
  • Wrzodów żołądka oraz dwunastnicy
  • Schorzeń układu krążenia, w tym niewydolności serca, dusznicy sercowej i miażdżycy

Miód rzepakowy jest także skuteczny w stanach zapalnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach. Nałożony na ranę przyspieszy proces gojenia, a w przypadku oparzenia zapobiegnie utworzeniu się pęcherzy.

MIÓD LIPOWY

W stanie płynnym miód lipowy ma barwę jasnożółtą, niekiedy bursztynową z delikatnym zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiat lipy. Ma odrobinę pikantny smak, czasem z lekko wyczuwalnym smakiem goryczy

Działanie miodu lipowego:

  • antyseptyczne
  • przeciwskurczowe
  • napotne
  • przeciwgorączkowe (obniża gorączkę)
  • wykrztuśne
  • lekko nasenne i uspokajające

Biorąc pod uwagę wysokie właściwości antybiotyczne jest pomocny w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, anginie, grypie, przeziębieniu, zapaleniach zatok obocznych nosa. Zalecany jest również w chorobach dróg moczowych i nerwicach. Ponadto spożywanie miodu lipowego pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.

MIÓD AKACJOWY

Miód akacjowy jest miodem jasnym, półprzezroczystym. Bardzo długo pozostaje w stanie płynnym. W swoim składzie ma przewagę fruktozy co powoduje bardzo powolny proces krystalizacji. Po skrystalizowaniu ma śnieżnobiałą lub jasnosłomkową barwę.

Pomocny jest w leczeniu takich schorzeń jak:

  • wrzody żołądka i dwunastnicy
  • nadkwasota żołądka
  • zapalenie błony śluzowej
  • stany kurczowe jelita cienkiego i grubego
  • zaburzenia przewodu pokarmowego i układu trawiennego
  • schorzenia dróg moczowych i nerek

Miód akacjowy ma niską aktywność antybiotyczną, działa natomiast uspokajająco, moczopędnie i bakteriobójczo. Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę. Przy wrzodach żołądka czy dwunastnicy pomaga w regeneracji tkanek, odnowie błony śluzowej, usuwaniu nadżerek oraz owrzodzeń. Po wypiciu na 2 godziny przed snem szklanki naparu z melisy z miodem akacjowym, wspomaga przy zasypianiu wzmacniając jednocześnie wyczerpany organizm człowieka. Można używać miodu akacjowego w niektórych chorobach cukrzycowych ze względu na dużą zawartość fruktozy.

MIÓD WIELOKWIATOWY

Miód wielokwiatowy, zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów. Jest wytwarzany z nektarów wielu roślin, które kwitną na polach, łąkach, w sadach i lasach w tym samym okresie czasu. Miód wielokwiatowy wiosenny ma jasną barwę, łagodny smak i zapach. Miód letni jest ciemniejszy i ma intensywniejszy smak i zapach.

Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy jest zalecany do podawania dzieciom przy grypie, przeziębieniach i w chorobach dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo. Ponadto wspomaga serce, wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Alergikom pomaga uodpornić się na alergie na pyłki. Stosowany jest w chorobach alergicznych dróg oddechowych, takich jak astma oskrzelowa czy katar sienny. Miód wielokwiatowy ma zastosowanie w leczeniu choroby reumatycznej i anemii. Stanowi także cenny produkt odżywczy w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu.

MIÓD GRYCZANY

Miód gryczany ma bardzo ciemną barwę, niemal brunatną, ostry smak i bardzo charakterystyczny zapach. Ze względu na dużą zawartość rutyny (substancji oczyszczającej naczynia) zalecane jest spożywanie miodu gryczanego przy chorobach układu krążenia – miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym oraz chorobie wieńcowej. Bardzo dobrze wspomaga układ odpornościowy, odbudowę komórek kostnych oraz gojenie ran. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej. Rekomendowany jest dla pacjentów w trakcie rekonwalescencji oraz osób z niedoborem żelaza, zalecany jest w diecie antynowotworowej. Miód gryczany pomaga przy osłabionej pamięci, osłabionym wzroku (w tym leczenie jaskry) i słuchu. Bardzo dobrze sprawdza się również w kuchni jako dodatek do pierników oraz przy wyrobie miodów pitnych.

MIÓD SPADZIOWY

Miód spadziowy wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Najczęściej można spotkać się z miodem wytworzonym ze spadzi iglastej lub liściastej. Bardzo się różnią od miodów nektarowych, między innymi barwą, konsystencją, smakiem, aromatem, czasem krystalizacji, a także ilością związków mineralnych. Miód spadziowy zawiera w szczególności więcej potasu, chloru, fosforu, siarki, magnezu, wapnia i żelaza, przy czym tego ostatniego jest aż 4 razy więcej niż w miodach nektarowych.

Miody spadziowe:

  • wspomagają system odpornościowy
  • działają przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie
  • działają wspomagająco w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i przeziębień

Zaleca się miody spadziowe przy schorzeniach przewodu pokarmowego i w zaburzeniach trawienia, układu krążenia oraz nerwowego. Polecany jest także osobom, które znaczny czas pracy spędzają przed komputerem.

MIÓD FACELIOWY

Miód faceliowy wyglądem zbliżony jest do miodu rzepakowego – jasnożółty, po krystalizacji jasnokremowy, niemal biały. Aromatem przypomina miód akacjowy. Ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak i można go stosować w codziennej diecie zamiast cukru do słodzenia potraw i napojów. Działa korzystnie po wysiłku fizycznym oraz intelektualnym. Bardzo dobrze wzmacnia organizm. Podobnie jak miód rzepakowy może być stosowany przy przeziębieniach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej. Doskonale wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego jak nieżyt żołądka czy wrzody żołądka i dwunastnicy. Pomaga w problemach z trzustką, wątrobą i woreczkiem żółciowym. Ma korzystny wpływ na układ krążenia i wspomaga organizm przy niewydolności mięśnia sercowego, nadciśnieniu tętniczym, a także miażdżycy.

MIÓD WRZOSOWY

Miód wrzosowy jest jednym z najlepszych wśród miodów nektarowych. Jest ciemnej barwy – od bursztynowej do ciemnobrunatnej. Miód wrzosowy ma bardzo silny i rzadko spotykany wrzosowy aromat i niezbyt słodki smak. Charakterystyczna dla miodu wrzosowego jest jego galaretowata konsystencja, która zanika w procesie krystalizacji. Miód wrzosowy poleca się osobom z chorobami dróg moczowych, w tym kamicy nerkowej i przy problemach z prostatą, przy zapaleniu jelit oraz biegunkach. Wspomaga odporność chroniąc jednocześnie przed rozwojem zakażeń.

MIÓD MNISZKOWY

Miód mniszkowy powstaje z nektaru z mniszka pospolitego, zwyczajowo nazywanego mleczem. Ma złocistożółtą barwę, przy czym po pewnym czasie kolor ciemnieje i staje się bursztynowy. Miód mniszkowy jest bardzo słodki z kwaskowatą nutą. Ponadto ma bardzo ostry zapach, jest gęsty i ciągliwy. Szybko ulega krystalizacji w ciągu zaledwie kilku tygodni. Spożywanie miodu mniszkowego działa korzystnie w stanach psychicznego i fizycznego wyczerpania. Zalecany jest przy dolegliwościach takich jak:

  • Choroby żołądka
  • Zaburzenia trawienia
  • Choroby jelit
  • Skurcze żołądka i jelit
  • Choroby wątroby i dróg żółciowych (za sprawą zawartości choliny działa żółciopędnie i obniża poziom lipidów w wątrobie)
  • Niedokrwistość
  • Schorzenia reumatyczne
  • Choroby sera

PYŁEK KWIATOWY PSZCZELI

Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym kryje w sobie prawdziwe bogactwo dobroczynnych właściwości. Ze względu na zawartość substancji odżywczych znalazł zastosowanie jako substancja lecznicza. Pyłek kwiatowy jest produktem bardzo bogatym w biologicznie aktywne substancje. Do zasadniczych grup związków należą białka i aminokwasy, flawonoidy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy, witaminy oraz sole mineralne. W pyłku kwiatowym wykryto 40 pierwiastków pod postacią soli mineralnych w tym znaczące ilości potasu magnezu, żelaza i cynku. W mniejszych ilościach występuje natomiast selen, bor, srebro, pallad, platyna, cyrkon i tytan. Pyłek kwiatowy jest źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach jak i w wodzie tj. A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy i kwercetynę. Pyłek pszczeli dla zdrowia:

  • reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku wagi osób otyłych
  • zwiększa liczbę czerwonych ciałek w krwi oraz zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi
  • reguluje procesy trawienne (łagodzi skutki ostrych zaparć) wpływa na wielkość i skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
  • działa ochronnie na tkankę wątroby, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienie
  • poprawia psychiczne samopoczucie człowieka, zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną i koncentrację, wspomaga leczenie depresji
  • działa wzmacniająco na naczynia krwionośne poprawia krążenie, przeciwdziałając zmianom miażdżycowym naczyń mózgowych, można go używać w profilaktyce wylewów krwi do mózgu
  • wspomaga leczenie stanów pozawałowych, wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego
  • podnosi odporność organizmu na zakażenia zwiększając ilość przeciwciał, zapobiega występowaniu chorób przeziębieniowych oraz grypy (dotyczy to szczególnie ludzi starszych), w przypadku zachorowania skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji
  • pyłek pszczeli z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych (leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy)
  • wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny, pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
  • wykazuje lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego
  • korzystnie działa na skórę i włosy opóźnia procesy starzenia zwalcza łupież i zapobiega wypadaniu włosów

Kontakt

Gospodarstwo Pasieczne Bednarek
„Notecki Miód”

os. Śmietankowo 3A
64-700 Kuźnica Czarnkowska

noteckimiod@op.pl

512-314-414
502-472-721

pszczoly